Hotel Villa Luisa Resort & Spa

In May of this year, the Hotel & Resort Villa Luisa, located in San Felice del Benaco, on the Brescia side of Lake Garda, has reopened after a major renovation. The hotel is situated on a hill and surrounded by olive and cypress trees, where the guests can enjoy a breathtaking view of the lake. There can also be accessed from the small port, climbing cobblestone alleys in between stone houses of the old village. The restyling by Studio Apostoli relates to the duality between existing / territory and sober modernity, readable both inside and outside the structure. This dualism has resulted in the work through a continuous curved line that links the interior design with the outdoor area, boosted by an exchange of materials and finishes, from a particular lighting design and sophisticated use of ceiling moldings. Neutral colors and natural materials of the tradition are a tribute to the local culture, the ‘circle’ and shades of white were thought to highlight the contemporary structure. An important use of transparencies and reflections is the bridge between design and folklore. The swimming pool offers the same formal features of the interior design and it combines two circles which, seen together, form an enlarged shell. Some water blades protrude from the rock, excavated in part to derive the pool. Another circular pool, built especially for children, completes the area. Access to some of the suites is only from outside: a choice made by Studio Apostoli to ensure guests notice the beauty of the hill. Interpretations of traditional areas, such as the balcony with a marble compass rose drawn on the ground, enrich the outside area designed for the creation of artistic events or get-togethers.

Location

San Felice del Benaco

Year

2010

Services

Concept Design
Preliminary Design
Final Design
Interior design
Furniture design
Lighting design
Landscape design
Art direction